SGU kartverktyg
1 av 5
Gällande undersökningstillstånd för metaller, industriminerall, olja, gas och diamant den 2 december 2016. Skärmdump från SGU, Sveriges geologiska undersöknings kartverktyg.
Lillträsk 3,5 mil nordväst om Luleå.
2 av 5
Lillträsk 3,5 mil nordväst om Luleå. Foto: Nils Eklund
Bergmästare Åsa Persson, Bergsstaten. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
3 av 5
Bergmästare Åsa Persson, Bergsstaten. Foto: Nils Eklund
Bengt Bergqvist som är skogsägare i Lillträsk.
4 av 5
Bengt Bergqvist som äger skog kring Lillträsk. Foto: Nils Eklund
Per Ahl, vd Svemin.
5 av 5
Per Ahl, vd Svemin. Foto: Svemin

Sverige kartläggs allt mindre för gruvdrift

Ytan har minskat från motsvarande sju till tre Gotland
2:12 min

Intresset för att leta efter nya gruvor i Sverige har minskat kraftigt. En allt mindre del av Sveriges yta upplåts nu till bolag som letar efter gruvfyndigheter. Det här visar statistik som tillståndsmyndigheten Bergstaten tagit fram åt Ekot.

– Man kan säga att ytan som berörs av undersökningstillstånd har också halverats. De senaste sex åren har antalet gällande undersökningstillstånd halverats i princip, säger bergmästare Åsa Persson.

Vad hänger det ihop med då?

– Det är ju världsmarknadspriser helt enkelt, säger Åsa Persson.

Mellan åren 2008 och 2010 fanns runt 1 300 undersökningstillstånd, det vill säga det som ger bolag ensamrätt att kartlägga berggrunden inom ett avgränsat område i jakten på mineraler och andra naturresurser i Sverige.

Då motsvarade tillståndens sammanlagda yta drygt 20 000 kvadratkilometer eller sju Gotland. I dag efter att investeringsviljan hos exploateringsföretagen avtagit i takt med sviktande metallpriser så skulle tillståndsområdena tillsammans rymmas på motsvarande tre Gotland.

Ett undersökningsområde är Lillträsk några mil nordväst om Luleå där snöklädda tallar och granar omringar en skogsväg och där ett australiensiskt bolag mutat in området för att kunna leta efter nickel, koppar och guld. Men det är inte alla som gillar det.

Det tycker jag är väldigt tråkigt. Att vi är så flata i Sverige. Det är ju vår natur och våra fyndigheter, varför ska vi lämna bort det till utländska företag, undrar Bengt Bergqvist som äger skog i området som undersökningstillståndet gäller.

Hur skulle det påverka dig om det blev en gruva i slutändan?

– Det skulle ju ta mycket av marken, säger Bengt Bergqvist.

Nu är sannolikheten för det ändå rätt liten. Brytningstillstånden, eller bearbetningskoncessionerna som de 16 befintliga svenska metallgruvorna har i dag motsvarar inte mer än någon procent av Gotlands yta. 

Gruvornas branschorganisation, Swemin, tycker det letas alldeles för lite i Sverige i dag eftersom potentiella gruvor helst ska kunna stå startklara när metallpriserna når högre nivåer igen, för att de ska kunna öppna.

Basen för att ha en gruvverksamhet i landet är ju att vi också försöker hitta mineraler som är brytvärda. Och letar vi inte så kommer vi naturligtvis inte heller finna något. Och om man inte prospekterar kommer man inte öppna gruvor heller, säger Swemins vd Per Ahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".