Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länsfiskekonsulent Dan Blomkvist.
Länsfiskekonsulent Dan Blomkvist. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

Nya fiskeregler på gång

Länsfiskekonsulenten Dan Blomkvist: Hårdare reglering av kustharren
2:04 min

Länsstyrelsen ser över fiskereglerna och föreslår både skärpningar och lättnader.

Det är på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten som länsstyrelsen i Norrbotten har gjort en översyn av fiskereglerna. Det har resulterat i en rad olika förslag.

– När det gäller kustharren så föreslår vi att den ska vara fredad under leken på våren, vi föreslår ett höjt minimimått till 35 centimeter så att fisken har chans att nå lekmogen storlek och att det införs en bag limit, ett uttag på två, tre fiskar per dag, säger länsfiskekonsulent Dan Blomkvist.

I vildälvarna finns idag en höstfredning som innebär att öring inte får fiskas mellan första september och 14 oktober. Där föreslås att stoppet  förlängs året ut.

Men det föreslås även en del lättnader i regelverket. Det rör öringsfisket i terminalfiskeområdet utanför Luleå.

– Fångas det öring i de området som är odlad, alltså med klippt fettfena, så föreslår vi att den fisken ska få behållas. Det får man göra i Luleälven. I dagsläget får man inte behålla någon öring och vi tycker att det är inkonsekvent, säger Dan Blomkvist.

Ett annat förslag handlar om nätfiske i älvarna. Som mer handlar om att täppa till en lucka i lagen.

– De föreskrifter som finns är komplicerade. Vi har hittat ett förbiseende i de föreskrifter som finns. Lusläser man dem skulle man kunna nätfiska efter lax och öring i forsar under sommaren. Det var nog inte meningen när föreskrifterna skrevs under 90-talet. Vi täpper till den luckan, säger Dan Blomkvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".