Peter Waara (S), kommunalråd i Haparanda.
Peter Waara (S), kommunalråd i Haparanda. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio.

Privata företag vill bygga bredband i Haparanda

Peter Waara (S): Klart vi ser ekonomiska fördelar
2:02 min

Bredbandsutbyggnaden i Haparanda kommun har tagit ett stort steg framåt. Nu har privata aktörer fattat intresse för gränskommunen.

– När kommunen fattade beslut att nu kör vi. Efter det har fler privata aktörer hört av sig och vill vara med i matchen, säger Peter Waara, kommunalråd (S) i Haparanda.

Det är tre olika privata bolag som nu visar intresse för kommunen. Det är hela kommunen inte bara centralorten.

– Det är glädjande, dels för att dom har kunskapen på bredbandsutbyggnad, men även för att vi får ett kvitto på att Haparanda kommun är intressant att satsa på.

Det är inte många dagar sedan digitaliseringsminister, miljöpartisten, Peter Eriksson (MP) presenterade regeringens bredbandssatsning på 5,5 miljarder kronor fram till 2018.

Peter Eriksson menar att satsningen är en samverkan mellan staten och kommersiella aktörer då det är i glesbygden som staten måste gå in för att alla ska få tillgång på bra bredband.

Men i Haparanda så kan det bli marknadskrafterna som står för utbyggnaden och kommunen ser bara fördelar framförallt ekonomiska.

– Det är klart att det är ekonomiska fördelar om någon som tar en stor kostnad för infrastrukturen, säger Peter Waara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".