Luleå kommuns ekonomichef Jan Öström. FOTO: Emil Larsson/SverigesRadio.
Luleå kommuns ekonomichef Jan Öström. Foto: Emil Larsson/SverigesRadio

Luleå kommun lånar miljoner för miljöbyggen

Jan Öström, ekonomichef: Pengarna ska gå till tre projekt
1:10 min

Luleå kommun har tecknat ett låneavtal på 500 miljoner kronor med Nordiska investeringsbanken. Kommunen menar att det minskar skattebetalarnas kostnader.

Lånet av Nordiska investeringsbanken (NIB) är på 15 år och ska enligt kommunen gå till en grön utveckling.

– Pengarna ska gå till tre projekt. Det är vattenverket i Gäddvik, vår andra rötkammare på Uddebo och arbetet med vatten och avlopp-delarna på östra länken, säger Luleå kommuns ekonomichef Jan Öström.

I ett pressmeddelande skriver kommunen att lånet kommer att minska skattebetalarnas kostnader. Men hur mycket lånet kommer spara för skattebetalarna kan inte Jan Öström svara på.

– Vi vet inte ännu för vi har inte gjort den konkreta upplåningen, för den sker nästa år. Det vi vet är att NIB ger bra villkor och vi är väldigt glada att de vill låna till Luleå kommun.

Att satsa pengar på grön utveckling är någonting som är viktigt för kommunen.

– Viktigt för Luleå kommun att uppfattas som en bra spelare när det gäller det gröna och miljöarbetet. Projekten här är exempel där vi gör bra saker för miljön, säger Jan Öström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".