Norska lagboken med domarklubba på.
Norska lagboken med domarklubba på. Foto: Terje Pedersen/TT

Helikopterpilot dömdes för berusad flygning i Norge

Kallax flygs flygchef Ingemar Holmström: Jag frågade honom
1:44 min

En svensk helikopterpilot dömdes nyligen för att ha flugit i alkoholpåverkat tillstånd under en färd från Alta i Norge till Kiruna den 15 augusti 2015.

Den norska haverikommissionen, som också har tittat närmare på saken, tycker att arbetsgivaren tidigare med hjälp av medicinsk expertis borde ha tagit reda på mer om pilotens eventuella alkoholproblem.

Men Ingemar Holmström, flygchef i Kallax flyg, tycker inte att företaget har agerat passivt.

– Jag ställde frågan till honom om hur det låg till och han sa att problemen finns inte längre och då får man lita på det. Och när det inte heller finns något medicinskt som säger att det är något problem, då får man godta det, säger han.

Den norska haverikommissionen skriver också i sin rapport att piloten tidigare hade haft ett förhållningssätt till alkohol som tycktes svårt att förena med flygning och att han tvingats sluta på ett annat helikopterföretag.

Det här blev känt för det norska Luftfartstilsynet 2012 men på grund av bristande rutiner inom myndigheten fick det inga konsekvenser för pilotens norska flygcertifikat.

– Hade vi haft tillräcklig information hade våra rutiner tagit hand om det här, säger Ingemar Holmström.

Piloten hade ett eget företag och hyrdes in av Kallax flyg. I mitten augusti 2015 tvingades han nödlanda på fjället och ett blodprov några timmar senare visade att han hade 2,29 promille alkohol i blodet.

Men piloten sa att han hade druckit alkohol först efter att helikoptern hade tagit mark, för att dämpa ryggsmärtorna han fick vid den hårda landningen.

Och han frikändes av tingsrätten eftersom domstolen inte kunde utesluta att mannens förklaring stämde.

Men Hålogalands lagmannsrätt dömde mannen i december i år till 60 dagar i fängelse för att ha flugit i alkoholpåverkat tillstånd.

Mer om Kiruna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".