Trafikpolisen Niklas Ekbom gör extra många hastighetskontroller den här veckan.
Trafikpolisen Niklas Ekbom säger att olycksrisken ökar i julstressen och uppmanar bilister att ta det lugnt. Foto: Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio

"Håll avstånden och stressa inte på vägarna"

Niclas Ekbom: Finns tendens att bli en och annan olycka
1:10 min

Julstress och halka är ingen god kombination. Niclas Ekbom, gruppchef för trafikpolisen i länet, uppmanar bilister att ta det lugnt i jultrafiken.

Trafikpolisen ökar sin närvaro på vägarna inför julhelgen.

– Det finns en tendens att kunna ske en och annan olycka. Man har lite för bråttom, det är mycket som ska hinnas med. Det blir ruschigt och då tänker man inte riktigt sunt. Man kör för fort och ligger för nära, säger Niclas Ekbom, gruppchef inom trafikpolisen i länet.

Enligt SMHI råder allmän risk för halka i länet, samtidigt som julfirare ska ta sig kors och tvärs i bilar lastade med julklappar.

Trafikverket räknar med att många arbetar halvdag i dag, för att därefter ge sig ut på vägarna. Trafiken antas bli extra intensiv från lunchtid och ungefär ett dygn framåt.

– Är väglaget inte det bästa heller så ökar risken att råka ut för en olycka. Det vill vi ju inte. Vi hoppas att alla ska komma fram och kunna fira en god jul med sina nära och kära. Då försöker vi lägga ut lite extra bemanning på våra vägar för att synas och verka lugnande, säger Niclas Ekbom.

Väderprognoserna pekar på snöfall i Norrbotten under julaftonsdygnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".