Lars Sjölund i Piteå
1 av 2
Lars Sjölund i Piteå. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio
B-O Sundström, tandläkare och delägare Tandlaget.
2 av 2
B-O Sundström, tandläkare och delägare Tandlaget. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio

Han kämpar för att få tänderna på plats

Lars Sjölund: Läkaren sa att det skulle bli både hållbart och bra
4:50 min

22 000 kronor och två tänder fattigare – det gick inte riktigt som Lars Sjölund i Piteå hade tänkt sig när han gick till tandläkaren hösten 2013.

Nu tre år senare försöker han komma till rätta med sina problem och fick i veckan tillbaka pengarna han lagt ut. Det som återstår är att få tänderna på plats igen. Lars Sjölund berättar att han sprungit hos tandläkare i hela sitt liv, och att han förstått att han har "genetiskt svaga tänder". Dagens problem startade i oktober 2013.

– Jag gick till en ny tandläkare på Tandlaget i Piteå eftersom min vanliga gick i pension. Tandläkaren föreslog att han skulle göra tre kronor i min mun, två uppe och en nere. Jag var inte övertygad men efter att ha tänkt på saken tänkte jag att det nog var en bra idé, och tandläkaren sa att det skulle bli "både hållbart och bra", berättar Lars Sjölund.

Kronorna som tandläkaren föreslagit gjordes 2013 och 2014 men redan efter tre månader lossnade en av kronorna uppe och limmades tillbaka. Våren 2015 fortsatte problemen, i underkäken fick den åtgärdade tanden en akut infektion och kronan fick tas bort. I överkäken lossnade båda kronorna i maj 2015 och har fortfarande inte kommit på plats.

– Tandkronorna uppe har racklat och lossnat flera gånger. Det har blivit infekterat. De har limmats fast igen och det har gjorts provisoriska åtgärder - jag vet inte hur många gånger, säger Sjölund uppgivet.

Frågan om hur han ska få tänderna på plats igen förföljer honom ständigt, och han har vänt sig till olika myndigheter för att få hjälp att komma vidare.

– Jag har lärt mig nya ord på den här resan, som till exempel IVO (inspektionen för vård och omsorg), Privattandläkarnas ansvarsnämnd och PFF, som betyder Patienternas försäkringsförening. Men man känner sig väldigt utlämnad när man inte vet vart man ska vända sig, säger Lars Sjölund.

Tandläkaren som gjorde kronorna 2013 och 2014 var inte anställd av Tandlaget i Piteå utan hade ett samarbetsavtal med bolaget. 2014 slutade den tandläkaren hos Tandlaget och andra tandläkare tog sig an Lars Sjölunds tänder, till största delen var det B-O Sundström, tandläkare och en av Tandlagets ägare, som fortsatte med det som behövde göras i Sjölunds mun.

– Vi har gjort garantibehandlingar och vi anser att vi redan ersatt honom. Med facit i hand så borde mer ha gjorts när man började förbereda för kronorna, till exempel borde bettet ha stabiliserats, förklarar B-O Sundström.

Men patienterna har två års garanti hos er och trots det är kronorna i överkäken inte på plats ännu - varför inte?

– Där har han fått tillbaka sina pengar och lagt dem på annan behandling, säger Sundström, som menar att nu måste nån med stor erfarenhet ta ställning till vad som kan göras åt de två tänder som saknas i Lars Sjölunds mun. Vi kommer att fortsätta och försöka hjälpa patienten, helt klart, säger B-O Sundström, tandläkare och en av Tandlagets ägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".