Ripjakt. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
1 av 2
Ripjakt. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Björn Sundgren Björn Sundgren Jägareförbundet i Norrbotten. Foto Reine Sundkvist
2 av 2
Björn Sundgren Björn Sundren Jägareförbundet i Norrbotten. Foto Reine Sundkvist

Nya småviltsregler välkomnas av Jägareförbundet

Björn Sundgren, Jägareförbundet: Vinnare är de svenska jägarna
1:33 min

I vår träder den nya förordningen om förtur i småviltsjakt i kraft. Det här innebär att det blir svårare för utländska medborgare att få jaga i Sverige.

Nu har länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland i samråd med Jordbruksverket enats om hur den nya lagen ska tillämpas.

Förslaget innebär att småviltjakt på statens mark ovan odlingsgränsen under de tre första veckorna, då det är högt jakttryck, ska upplåtas till jakt för svenska medborgare och EU-medborgare, med närmare anknytning till Sverige. Med det menas personer som äger fastighet i Sverige, har anställning i Sverige eller bedriver näringsverksamhet i Sverige.

Småviltjakt till övriga på statens mark ovan odlingsgränsen får upplåtas efter den 15 september, vilket i princip innebär samma regler för jakt som idag. 

Det är ett regeringsbeslut som gör att jägare bosatta i Sverige får företräde till jakt på statlig mark.

– Jag ser det som positivt att länsstyrelserna har beslutat om det här som ligger i linje med det vi hoppades på, säger Björn Sundgren är som jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Vad är det som är bra?

– Det har upplevts bland svenska jägare att det varit trångt i fjällen. I Norrbotten har det varit mycket norrmän och i Västerbotten italienare.

På Jägareförbundet anser man att det är de svenska småviltsjägarna som är vinnare med den nya förordningen. Förlorare är en del turistföretag som hyr ut boende för utländska jägare och helikopterföretag som flyger ut jägarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".