Tre glas som skålar med öl och champagne.
1 av 2
Många är inte medvetna om att de dricker skadliga mängder. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Britt-Marie Karlsson är folkhälsostrateg på Landstinget.
2 av 2
Britt-Marie Karlsson är folkhälsostrateg på Landstinget. Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio

Så mycket alkohol är skadligt för dig

Britt-Marie Karlsson, folkhälsostrateg: Man tycker ofta att man dricker som alla andra
2:53 min

Vart går egentligen gränsen mellan fest och för mycket? Svaret kan variera beroende på vem du är.

Att ha en riskfylld alkoholkonsumtion innebär att du dricker mängder som potentiellt kan ge dig hälsoproblem. Mängden alkohol du bör dricka skiljer sig också mellan kvinnor och män förklarar folkhälsostrategen Britt-Marie Karlsson.

– Vi brukar prata både om veckokonsumtion och mängden man dricker vid ett enstaka tillfälle. Då brukar vi säga att kvinnor som dricker nio vinglas eller mer i veckan och män som dricker fjorton glas eller mer ligger i riskzonen, säger hon.

Av Norrbottningarna är det totalt 15 procent som dricker skadliga mängder alkohol, och den siffran har varit relativt konstant senaste åren. Däremot finns det en uppåtstigande trend bland kvinnorna berättar Britt-Marie Karlsson. 

– Det är fler kvinnor som är riskkonsumenter nu. Det kan bero på att vi blir mer jämställda och tar till andra vanor. Man hade kunnat hoppas att det var tvärtom. Att männen tog till kvinnornas vanor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".