En parkeringsvakt lappar en bil.
Parkeringsvakter kan ofta få ta emot hårda ord från arga bilägare. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Undersökning: Parkeringsvakters uppdrag oklart för många

Annika Lundgren, parkeringsvakt: En utopisk dag skulle vara en dag utan felparkerade bilar
2:16 min

Huruvida parkeringsvakter jobbar på provision eller inte verkar vara en fråga få har koll på, i alla fall om man ska se till en ny undersökning där femtio procent av det tillfrågade svarat att de inte vet.

I en ny undersökning som Svepark och Dukaten Parkering låtit genomföra framgår det att 12 procent av de 935 tillfrågade svenskarna tror att parkeringsvakter jobbar på provision. 50 procent av de tillfrågade svarade också att det inte vet om så är fallet.  

Men Annika Lundgren som sedan fem år tillbaka arbeta som parkeringsvakt i Luleå kommun menar att så inte är fallet.

– Vi jobbar på månadslön som de flesta andra. Vi har ett uppdrag av Luleå kommun, så vi utför parkeringsövervakning på entreprenad.

Och att lappa bilar är inget Annika Lundgren tycker är kul utan snarare tvärtom.

– En utopisk dag i en parkeringsvakt liv är att det inte har funnits några felparkerade bilar och inga lappar skrivna, säger hon.

I undersökningen framgick också att ungefär var fjärde tillfrågad är av uppfattningen att parkeringsvakter bara är ute efter att lappa bilar för att få in pengar. Något Annika Lundgren menar är så lång ifrån sanningen man kan komma.

– Vårt uppdrag är att hålla ordning i stan och se till att bilarna står där de ska stå. Vi har våra gula västar för att vi ska synas så folk ska kunna prata med oss, för merparten av uppdraget går ut på att informera allmänheten om reglerna som finns.

Men alla håller sig inte alltid lugna när de fått en parkeringsböter. Och det är inte helt ovanligt att parkeringsvakterna får höra en del hårda ord.

– Det är tillåtet att ta ut frustration på oss och det gör inte så mycket. Vi förstår att det inte är oss personligen de är arga på utan situationen och resultatet av det de själva har gjort. De är egentligen mest arga på sig själva, säger Annika Lundgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".