Radiojournalisterna Anton Berg och Martin Johnson. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
Anton Berg tillsammans med Spår-kollegan Martin Johnson. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.

Anton Berg: Det enda bevis som finns är ett vittnes uppgifter

Anton Berg, journalist: Bevisen har snarare pekat bort från Kaj Linna
5:30 min

I morse stod det klart att Kaj Linna, som 2004 dömdes till livstids fängelse för Kalamarksmordet, nu efter tredje försöket beviljas resning. Anton Berg har tillsammans med Martin Johnson i dokumentärserien "Spår" undersökt fallet.

Det var i april 2004 år som två bröder attackerades på en gård två mil utanför Piteå. Den ena brodern blev brutalt ihjälslagen, medan den andra överlevde. Kaj Linna dömdes till livstidsfängelse trots att det saknades tekniska bevis eller att vittnen kunde placera honom på platsen. 

– Det fanns en snusprilla i snön utanför brödernas hus och det fanns också ett fingeravtryck inne. Inget av de två spåren passade på Kaj Linna, så den tekniska bevisning som fanns på platsen pekade snarare bort från Kaj, berättar Anton Berg. 

Linna har nu suttit frihetsberövad i över tolv år och har två gånger tidigare också försökt få resning. Redan vid 2006 och 2010 resningsansökningar fanns det jurister i Högsta domstolen som ville att fallet skulle tas upp igen.

Men varför fallet nu ska tas upp igen tror Anton Berg beror på en kombination av olika faktorer. 

–Dels är det de nya omständigheter med åklagarens huvudvittne vars trovärdighets ifrågasätts i och med den intervju som vi gjorde med honom. Där framkommer det helt enkelt nya omständigheter, saker han medvetet hållit undan för både Tingsrätt och Hovrätt. Sen är det också det tidigare jobbet som legat till grund för det här, säger han. 

Kan man säger att det här fallet har påverkat det svenska rättsväsendet på något sätt?

– Vi får se vad som händer. Det som slog oss när vi började kolla i det här var ju hur tunt det var och att man i Sverige kan bli dömd på vad en annan person påstår om dig. Det angår oss alla. Det skulle innebära att alla vi som sitter och lyssnar på det här och har en bekant som inte gillar oss lever ganska farligt till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".