Hundar kan ge blod precis som människor.
Många hundar blir stressade av fyrverkeriernas smällar. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio

Fyrverkerier ett stressmoment för många hundar

"Har man en hund som är känslig blir fyrverkerier väldigt jobbigt"
3:40 min

Imorgon är det dags för nyårsafton och med det följer firande och fyrverkerier. Men det är inte alla av våra fyrbenta vänner som uppskattar raketerna lika mycket.

En som reagerat på hur användningen av fyrverkerier sker är Denise Lundholm i Piteå. Hon är aktiv hundägare och skickade igår in ett medborgarförslag till Piteå Kommun angående fyrverkerier.

– Jag har gett jätte många förslag. Både att det skjuts under en viss tid eller att de kan ha det på en speciell plats, att kommunen anordnar något. Eller att de anordnar en ljusshow med laser, det är ju både mer miljövänligt och det låter ingenting, säger hon. 

Denise Lundholm har själv en hund som tycker att det är jobbigt med fyrverkerierna. 

– Jag har en egen hund som har börjat reagera på senare år och kan bli jättestressad, skakar, flämtar och springer undan och gömmer sig. Det är fruktansvärt att se, förklarar hon.

Men det är inte alla hudar som reagerar så som Denises gör. Mia-Fredrika Fredriksson ,som är aktiv hundtränare inom Luleå brukshundsklubb och även utbildad mentalbeskrivare av hundar, menar att de hundar som reagerar ofta är känsliga i vardagen också.  

– Vissa hundar är lite mer som människor, glada och positiva och tar livet lite lättare. Men har man en hund som i andra lägen också är lite känslig så blir fyrverkerier väldigt jobbigt, säger hon. 

Mia-Fredrika Fredriksson menar att finns fördelar med att en hund reagerar på skott, men problemet blir när de håller kvar vid rädslan en lång tid. 

– Det är en jättebra funktion att vara rädd, men det viktiga är att de kliver ur rädslan väldigt fort. Vi människor blir också rädda dagligdags egentligen men vi släpper det fort, och det är också en viktigt egenskap hos hunden. Det som är problemet med de hundar som får problem är att de inte kan släppa den här känslan och blir fast, säger hon.

P4 Norrbotten
p4norrbotten@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".