Roland Rova är kanslichef i Kiruna pastorat.
Roland Rova är kanslichef i Kiruna pastorat. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Begravningsavgiften blir lika stor i hela landet

Roland Rova: Vi har bestämt själva tidigare
1:19 min

Från och med årsskiftet är begravningsavgiften enhetlig i landet. Tidigare har avgiften varit olika stor beroende på var du bor.

Det är Kammarkollegiet som har bestämt att begravningsavgiften ska vara 24,6 öre per hundralapp. Det innebär att en person som tjänar 250 000 kronor om året betalar 615 kronor per år.

För Kirunas del blir det ingen större förändring.

– Vi har som huvudman själva bestämt avgiften tidigare och den har vi lyckats hålla på rikssnittsnivå, som har varit kring 23-26 öre, och vi har balanserat vår verksamhet, att vi har hållt den kring den nivån hela tiden, berättar Roland Rova som är kanslichef i Kiruna pastorat.

Avgiften har tidigare varit olika stor beroende på var du bor. I Pajala har den legat kring 50 öre och i Luleå domkyrkoförsamling har avgiften varit 19 öre.

Begravningsavgiften betalas av alla folkbokförda i Sverige som har en inkomst. Pengarna används bland annat till gravplats, gravsättning och kremering.

– Vi är ju skyldiga att tillhandahålla begravningsplats, oavsett trostillhörighet, säger Roland Rova.

Kammarkollegiets beslut berör inte Stockholm stad och Tranås. Där det är kommunerna som bestämmer avgiftens storlek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".