Lagändringar vid nyår

Ny lag gör det lättare för visselblåsare

Starkare skydd för visselblåsare
1:34 min

Arbetsgivare som straffar anställda som slår larm om missförhållanden på arbetsplatsen kommer kunna dömas till skadestånd enligt en ny lag som träder i kraft den 1 januari.

Känner du till något missförhållande? Tipsa oss då på p4norrbotten@sverigesradio.se

Rätten till skadestånd ska gälla alla anställda på både privata och offentliga företag.

Tanken är att lagen ska fungera som ytterligare ett skydd för anställda som påpekar eller avslöjar missförhållanden på sin arbetsplats.

Lagen kommer täcka larm om allvarliga missförhållanden där det lett till att den anställda bestraffats på något sätt. Till exempel fått sparken eller fått en alldeles för stor arbetsbörda lagd på sig.

Rätten till skadestånd kommer främst gynna anställda på privata företag som i dagsläget inte skyddas i lika stor utsträckning som offentligt anställda när det gäller rätten att få lämna ut information

Domstol kommer avgöra om ärendet hamnar inom ramarna för lagen eller om det helt enkelt handlar om en bestraffning eller åtgärd som grundas i något annat än att personen utnyttjat sin rättighet att lämna ut information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".