akutmottagningen Sunderby sjukhus
1 av 3
Akutmottagningen Sunderby sjukhus Foto: Sveriges Radio
Mattias Josefsson, sjuksköterska
2 av 3
Mattias Josefsson, projektledare för flytten av akuten på Sunderby sjukhus. Foto: Emil Larsson/Sveriges Radio
Helena Schulz, sjuksköterska och fackligt aktiv
3 av 3
Helena Schulz, sjuksköterska och fackligt förtroendevald. Foto: Privat

Stora förändringar när akuten flyttas

Anne Lindahl: Det gäller att vi hänger med
4:10 min

Akuten på Sunderby sjukhus är för liten och 2022 flyttar den in i en helt ny byggnad. Före flytten kommer en provisorisk flytt av akuten ske 2018 och för att den ska vara möjlig behöver flera avdelningar på sjukhuset flytta på sig.

Akuten kommer under den provisoriska flytten att inrymmas där akutvårdsavdelningen AVA finns i dagsläget. Dessutom kommer akuten att behålla delar av sina nuvarande lokaler. Förutom AVA kommer länsteknik, cytostatikaenheten och hematoologisk dagvård att behöva flytta på sig. Men att bara göra en flytt till akutens permanenta lokaler är inte möjligt, menar Anne Lindahl, projektledare för om- och tillbyggnationerna av Sunderby sjukhus.

– Därför att där akuten finns i dag ska det byggas om, och vi kan inte stänga en akutmottagning. Därför måste vi ge akuten en provisorisk lösning tills det är klart.

Helena Schulz är sjuksköterska på akuten på Sunderby sjukhus och fackligt förtroendevald. Hon är positiv till att akuten på Sunderby sjukhus får större lokaler.

– Vi ser väldigt positivt på att vi får nya lokaler, eftersom lokalerna i dagsläget är för små för arbetet som vi bedriver. Vi behöver ha större lokaler för att ta hand om det allt större patientflödet som vi hela tiden har. Det är en fråga om patientsäkerhet, sekretess och arbetsmiljön för personalen.

Den nuvarande trångboddheten på akuten medför en allt sämre fysisk och psykisk arbetsmiljö. Att akuten ska vara kvar i sitt nuvarande storlek är inte möjligt, enligt Helena Schulz.

– Just nu är det en väldigt, väldigt ansträngd situation. Vi har en tuff arbetsmiljö både fysiskt och psykiskt. Och den fysiska arbetsmiljö gör att vi har svårt att utföra arbetet på ett bra sätt. Men sen har vi fantastiska medarbetare som gör sitt allra yttersta i alla situationer, och det är de som räddar akuten i dag, säger Helena Schulz.

Flytten av akuten på Sunderby sjukhus innebär stora utmaningar, enligt akutens projektledare Mattias Josefsson, som menar att patientsäkerheten kommer att kunna garanteras under flytten.

– Däremot kommer det att vara utmaningar för patienter och personal under själva flytten. Men patientsäkerheten är vår absolut största prioritet att den inte ska äventyras, och det tror jag inte. Vi kommer ha en väldigt noggrann planerad flytt, säger Mattias Josefsson.

Region Norrbotten har en ansträngd ekonomi. Investeringarna i flytten av akuten beräknas till 380 miljoner kronor. Dessutom beräknas nya huset för vuxenpsykiatrin vara klart i december 2020 och kostnaden bedöms till 280 miljoner kronor. Anne Lindahl menar att de kommande stora investeringarna är nödvändiga om Norrbottningarna ska få en bra sjukvård i framtiden.

– Som jag sa tidigare. Det händer så fruktansvärt mycket inom hälso- och sjukvården. Utvecklingen går inte att stoppa, utan den blir mer och mer specialiserad och det gäller att vi hänger med, säger Anne Lindahl.

Mer om Region Norrbotten (sjukvård och politik)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".