Infektioner i sår bakom laxdöd i Torneälven

1:31 min

Infektioner är den troligaste orsaken till att laxar med blödande hud och ibland även svampangrepp de senaste åren hittats ibland annat Torneälven.

Två typer av virus som kan orsaka blödningar och sår har hittats hos undersökta fiskar: herpes- och iridovirus. Men Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan inte säkert säga att det rör sig om en virusepidemi, eftersom antalet undersökta fiskar är för litet.

Slutsatsen gäller Umeälven, Stockholms ström och Mörrumsån. Lax från Torne älv har också undersökts, men där är fisken friskare och sjukdomsbilden mer komplex.

– Möjligen kan laxen där ha hunnit utvecklat immunitet, säger forskaren Charlotte Axén

Att det under ett antal år påträffats sjuka och döda laxfiskar efter Torneälvens stränder är inget som fiskare och boende efter älven ska oroas sig för. Inte just nu i alla fall.

– Inte i dagsläget. Så länge det inte pågår under så lång tid eller sådan omfattning att det kan påverka bestånden påverkas i antal behöver man inte bekymra sig, säger Charlotte Axén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista