Hanna Andersson, Linus Enberg och Jonas Erkki Nordberg på Prästholmsskolan.
Hanna Andersson, Linus Enberg och Jonas Erkki Nordberg på Prästholmsskolan. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio.

Kvalitetsutvecklaren hade velat ha mer idrott i skolan

Jonas Erkki Nordberg: Nästan ett hån mot Sveriges idrottslärare
2:19 min

Blandade känslor hos lärare och elever i Boden efter regeringsförslaget om att det inte blir fler idrottstimmar i skolan.

Trots att ny forskning från Lunds universitet pekar på fördelarna med idrott varje dag i skolan valde alltså regeringen att gå emot riksdagsmajoriteten och vill istället satsa på mer rörelse under hela skoldagen, en enklare form av rörelse som inte kräver dusch efteråt.

På Prästholmsskolan i Boden satsas det sen hösten 2016 på mer rörelse på rasterna eftersom skolan anställt en person som ska få eleverna att röra sig.

– Eleverna säger att de kan koncentrera sig mycket bättre efter att ha haft rörelseaktiviteten, säger Jonas Erkki Nordberg, som är utbildad idrottslärare och nu jobbar som kvalitetsutvecklare på Prästholmsskolan i Boden.

Men även om Jonas Erkki Nordberg tycker att all rörelse är bra är han inte helt nöjd med regeringens förslag. Han skulle egentligen vilja ha fler idrottstimmar i skolan, nåt som han får medhåll om från eleverna Hanna Andersson och Linus Enberg i sexan på Prästholmsskolan. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".