Israeliskt militärplan testas i Norrbotten

Ett militärt spaningsplan av israelisk modell ska testas i Norrbotten. Det är försvaret och Rymdbolaget som tillsammans ska prova planet och det trots att det levererande landet Israel är mitt uppe i ett krig.
Kontraktet för provflygningarna skrevs redan för ett år sen. Att läget i Israel har förändrats sen dess kommer inte att påverka testerna. Stefan Tenór är projektledare på FMV - Försvarets materielverk och han säger till Norrbottensnytt att provflygningarna kommer att genomföras, trots att Israel, som alltså tillverkar planet, i dag befinner sig i krig. Totalt ska sex flygningar göras över Norrbotten med start i slutet av maj. Försvaret ska testa hur planet fungerar militärt och det tänkta användningsområdet är spaning och övervakning. Rymdbolaget däremot vill använda planet i olika experiment. Tanken är att de ska köpa in ett plan som sen ska hyras ut till forskare. Flygplanet är förarlöst och styrs från marken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista