Vodafone och universitetet samarbetar

I dag startade ett nytt forskningsprojekt på Luleå Tekniska Universitet. Det är ett samarbete mellan mobilföretaget Vodafone och universitetet för att utveckla innehållet i morgondagens mobiltelefoner.
Professor Lennart Karlsson är den person på Luleå Tekniska Universitet som är ansvarig för projektet. Han säger att de 12 miljoner kronor som universitetet nu får av Vodafone betyder mycket. Lennart Karlsson hoppas och tror att Luleå Tekniska Universitet också ska bidra med pengar. Förutom de forskare som är knutna till samarbetet tror Lennart Karlsson också att ett femtiotal studenter kan komma att ingå i projektet inom två år. Det är också troligt att det kan ge avknoppningar i form av nya företag. Idén till samarbetet föddes när Vodafone var med och slogs om licenserna för 3G, den nya generationens mobiltelefoni. Då lovade företaget att satsa på forskning och utveckling och nu startar de alltså med Luleå tekniska universitet som samarbetspartner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".