Danyar Mohammed, pizzabagare i Jokkmokk.
Migrationsöverdomstolen har beslutat att ta upp Danyar Mohammeds fall. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Ny prövning för Danyar Mohammed: ”Känns jättebra”

1:38 min

Migrationsöverdomstolen har beslutat att pröva överklagandet från utvisningshotade pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk.

När P4 Norrbotten når Danyar Mohammed i Jokkmokk har han för bara en stund sedan nåtts av beskedet att hans ärende ska prövas på nytt.

– Det känns jättebra, men jag vet fortfarande inte om jag får stanna eller inte. Men det var bra att det blir en omprövning, säger han.

Danyar Mohammed hotas, som P4 Norrbotten rapporterat, av utvisning till Irak på grund av en lönemiss från hans arbetsgivare.

Enligt Migrationsverkets och migrationsdomstolens bedömning kan inte Danyar Mohammeds arbetstillstånd förlängas, eftersom han under en period haft en lägre lön än minimikravet i kollektivavtalet. Det trots att felet rättades till när det upptäcktes av arbetsgivaren.

– Det är väldigt bra att vi nu ska få ett svar från högsta instans, säger Fredrik Bergman, jurist på Centrum för rättvisa som driver Danyar Mohammeds fall.

Migrationsöverdomstolen ska nu ta ställning till om arbetstillståndet kan förlängas när lönen under en period varit högre än försörjningskravet men legat under kollektivavtalsenlig lön.

Vad domstolen kommer fram till kan få stor betydelse för andra i liknande situation som Danyar Mohammed.

– Det har saknats vägledande avgöranden i sådana här frågor. Danyar har fast anställning, försörjer sig själv och har en bra lön. Enda problemet är att hans arbetsgivare av misstag glömde att höja hans lön med 460 kronor under en period, säger Fredrik Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".