Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(1:36 min)
Länsstyrelsen överklagar domar om skyddsjakt på järv
Publicerat tisdag 7 mars kl 05.40
Järv.
Järv. Foto: Hasse Holmberg/ TT.

Det saknas prejudikat för skyddsjakt på järv och enligt länsstyrelsen är det viktigt att överklagningarna prövas av Högsta förvaltningsdomstolen.

Länsstyrelsen har överklagat kammarrättens domar om förebyggande skyddsjakt på järv i samebyarna Semisjaur Njarg och Lainiovuoma. Länsstyrelsen anser inte att förutsättningarna är uppfyllda för att meddela skyddsjakt i dessa fall.

– Vi behöver ett klargörande. Domen är något helt nytt för oss och går emot den vägledning vi har fått tidigare, säger Lina Kenttä som är enhetschef på natur- och miljöenheten på länsstyrelsen.

Vad är det som är nytt i domen?

– Det finns ju aspekter som de har tagit med i domen, som inte vi har bedömt i våra skyddsjaktsärenden. Utan vi har ju gjort tolkningar utifrån jaktförordningen bland annat, säger Lina Kenttä.

Länsstyrelsen skriver i sina överklagningar att om en liknande bedömning ska göras på samtliga ansökningar i fortsättningen så kan det långsiktigt leda till att järvstammen helt försvinner från den svenska faunan.

Länsstyrelsen har bland annat reagerat på att kammarrätten i sina domar menar att samernas särställning som urfolk ska beaktas vid prövningen av skyddsjakt efter stora rovdjur.

Anders Erling Fjällås är ordförande i Semisjaur Njarg. Samebyn har ansökt om skyddsjakt på åtta järvar.

– Vi har ju väldigt stora förluster till järv inom Semisjaur. Det är det dominerade rovdjuret för vår del, säger han.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".