90-skylt på väg 97 mellan Luleå och Boden. Foto: Sveriges Radio.
90-skylt på väg 97 mellan Luleå och Boden. Foto: Sveriges Radio.

Väg 97 öppnad efter nattens avspärrning

Efter misstanke om sprängmedel i en bil stängdes riksväg 97 av under söndagskvällen, mellan Sunderbyn och Boden. Tidigt på måndagsmorgonen kunde vägen åter öppnas för trafik.

Det var strax efter klockan 18 på söndagen som flera personer larmade polisen om att en blodig man befann sig på riksväg 97 i Sunderbyn.

– När patrullen kommer till platsen och talar med mannen framkommer det att skadorna uppstått genom någon form av hantering av sprängmedel, säger David Levy, RLC-befäl i polisregion Nord.

Mannen försökte att ta sig till sjukhus på egen hand med bil, men misslyckats och bilen blev stående i en rondell i närheten av sjukhuset. En ambulans kom till platsen och förde mannen till sjukhuset.

Under söndagskvällen och natten mot måndag arbetade polisen och nationella bombskyddet med att säkra både bilen som den misstänkta mannen färdades i och det föremål som han kastade ut från bilen.

Mannen som är i 25-30 årsåldern är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen har en detonationsplats, men vill inte gå ut med uppgift om var den ligger. Under måndagen ska det nationella bombskyddet fortsätta arbetet med att undersöka både detonationsplatsen och mannens bostad.

Riksväg 97 mellan Sunderbyn och Boden som fick spärras av under söndagskvällen efter en befarad sprängning är vägen åter öppen och farbar sedan 04-tiden på måndagsmorgonen.

Vad gäller skadeläget för den skadade mannen är det fortfarande oklart. Region Norrbotten går inte ut med någon presskommuniké då det är ett polisärende och polisen har ännu inte fått någon återkoppling från sjukvården.

Enligt polisens regionledningscentral tros ingen annan vara inblandad i nattens händelser, än den nu skadade mannen.

Polisen hoppas kunna förhöra mannen i dag, men räknar inte med att kunna ge någon information från förhöret förrän i morgon, enligt Maria Jakobsson, polisens presstalesperson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".