Inne i Hydro 66 datacenter i Boden.
Sänkt energiskatt för datahallar ska göra så att Sverige kan konkurrera om etableringar. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio

Regeringen vill sänka skatten för mindre datahallar

1:31 min

Regeringen vill nu sänka energiskatten även för mindre datahallar. Finansminister Magdalena Andersson (S) hoppas att sänkningen ska leda till fler arbetstillfällen.

– Det är ett sätt att stärka möjligheterna för jobb och tillväxt, inte minst i de norra delarna av Sverige, säger Magdalena Andersson.

Det här är andra gången regeringen sänker skatten för datahallar. Vid årsskiftet sänktes skatten till 0,5 öre per kilowattimme för hallar som förbrukar mer än 0,5 megawatt.

Men det innebar att hallar med mindre förbrukning inte fick lägre skatt, och kritiken från branschen var hård.

De åsikterna har regeringen lyssnat på, enligt Magdalena Andersson. Nu gäller den lägre energiskatten datahallar som förbrukar mer än 0,1 megawatt.

– Det har ju varit en debatt sen om det här skulle ha försämrat konkurrensmöjligheterna för de mindre bolagen och jag tycker det har funnits en hel del grund i den kritiken och det är en av anledningarna till att vi gör den här förändringen, säger Magdalena Andersson.

Skattesänkningen kostar staten ungefär 170 miljoner kronor, och de pengarna vill regeringen bland annat ta in på höjda klimatskatter. Lagrådet ska nu granska förslaget innan det kommer i budgetpropositionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".