HV 71:s Lindsay Grigg lägger straff mot Luleå Hockey/MSSK:s målvakt Maria Omberg.
HV 71:s Lindsay Grigg lägger straff mot Luleå Hockey/MSSK:s målvakt Maria Omberg. Foto: Alf Lindbergh.
Ishockey - SM-slutspelet damer

Efter kritiken - straffarna kan plockas bort

2:49 min

Efter Luleå/MSSK:s straffuttåg har kritik riktats mot SM-slutspelets regler med straffavgöranden. Nu kan det bli ändring.

HV71 slog ut den regerande mästaren Luleå/MSSK efter två raka straffvinster och står i klubbens första SM-final på damsidan. Men trots det ställer sig målvakten Sabina Eriksson negativ till det sättet att avgöra slutspelsmatcher på.

– Det är tråkigt att behöva avsluta, i det här fallet, två bra hockeymatcher på straffar. Det är ju lite av ett lotteri så tar de bort regeln tycker jag att det är helt okej, säger Eriksson till P4 Jönköping.

HV-målvakten tror att straffavgörandet är borta redan kommande säsong.

– Det förvånar mig mycket om regeln inte ändras till nästa säsong.

Även förbundskapten Leif Boork föredrar ett matchavgörande i spelform, precis som i herrslutspelet.

– Straffar är ju mer chansartat och det är klart att fick man välja är ju att spela om det tills matchen tar slut att föredra, säger han till Radiosporten.

Och så kan det bli framöver. Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom säger så här om frågan:

– Jag ser väl det som en naturlig utveckling i damhockeyn att man spelar sudden death, att det inte går till straffar, säger han, och berättar att frågan varit uppe på tapeten förut:

– Det har väl varit någon gång man diskuterat det. Men den har verkligen blivit aktuell i år, och jag tror att det har att göra med att serien har blivit mycket jämnare.

– Det är fler lag om det, matcherna är mycket jämnare och det är fler matcher som går till förlängning och straffar.

Tävlingsbestämmelserna ses över varje år, efter att förslag från distrikt, regioner, klubbar och så vidare kommit in till förbundet. Något förslag om att ändra straffreglerna har ännu inte kommit, men Östblom ser det som troligt att det kommer att komma:

– Det kommer säkert att komma in förslag. Jag hör ju när jhag rör mig i hockey-Sverige att det diskuteras. Då har jag bett de som frågar och funderar att de ska komma med ett förslag så tar vi upp det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".