P4 Norrbotten granskar

Anrika Amberfastigheten i Luleå kan bli hotell igen

1:53 min

Vårdbolaget Libo Cares planer på ett stödboende i Amber Hotell i Luleå läggs sannolikt på is. Bolagets vd och delägare Markus Boman öppnar för ny hotelldrift i den anrika fastigheten.

Tanken var att redan i slutet av mars slå upp portarna för ett stödboende i den gamla fastigheten som sedan i maj förra året ägs av Galären.

– Vår tanke var att inledningsvis starta ett enklare boende med fokus på mat och husrum och inte så mycket andra insatser, säger Markus Boman, vd och delägare i Libo Care AB.

Libo Care har, som P4 Norrbotten rapporterat, lämnat in en ansökan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om att få öppna ett boende för vuxna i behov av olika typer av stödinsatser. I väntan på utredning och beslut planerade företaget en verksamhet utan den typ av insatser som kräver tillstånd.

– I dagsläget blir det troligtvis så att vi drar tillbaka ansökan, säger Markus Boman.

Orsaken är att den tilltänkta kunden, Luleå kommun, förklarat att det inte är aktuellt att teckna avtal med bolaget.

– Just nu är inte det aktuellt, utan snarare att vi ska jobba för att personer ska få egna lägenheter än tillfälliga boenden på det viset, säger Carin Johansson, områdeschef vid socialförvaltningen i Luleå.

De tilltänkta lokalerna hyrs i dag av Tiki AB, ett företag som Markus Boman äger vid sidan av Libo Care. Han öppnar nu för att undersöka möjligheten till ny hotellverksamhet i Amberfastigheten, om planerna på stödboende går i stöpet.

– Hotell finns det verkligen behov av så jag tänker mig att det där kommer att ordna sig snabbt. Men det blir en fråga som man får titta på efter att vi fattat beslut, säger Boman.

Markus Boman säger sig själv sakna ambitioner att öppna hotell, och att det i sådana fall kommer att ske utanför Libo Care.

I styrelsen för Libo Care AB sitter hotellentreprenören Stefan Karlsson som i dagsläget bland annat driver Hotell Savoy i Luleå. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista