Nu ska regelverket för hur faderskap bekräftas ses över.
Kristdemokraten Emma Henriksson, ordförande i riksdagens socialutskott, till vänster, välkomnar beskedet från justitieminister Morgan Johansson. Foto: TT

Regeringen vill förenkla faderskapsregler för ogifta

2:24 min

Regeringen tycker att det är omodernt att alla nyblivna pappor, som inte är gifta, måste bekräfta faderskapet skriftligt – och sedan få godkänt av socialnämnden, rapporterar Ekot.

Nu ska regelverket ses över, och justitieminister Morgan Johansson öppnar för att ändra lagen.

De flesta barn som föds i Sverige har ogifta föräldrar. Då är pappan skyldig att skriftligt intyga faderskapet, något som ska bevittnas av två personer. Och bekräftelsen ska sedan godkännas av kommunens socialnämnd och av mamman.

De här reglerna har under många år fått kritik för att vara ålderdomliga och krångliga, i synnerhet för sambor som får barn.

Något justitieminister Morgan Johansson håller med om.

– Vi pekar bland annat på att man skulle kunna använda sig av moderna kommunikationsmedel här. Man skulle kunna göra det här på nätet i stället, där man bara bekräftar på det sättet, i stället för den här mer omständliga och omoderna processen, säger han.

Finns det risker med att ha ett digitaliserat system?

– Det är bland annat det vi vill att utredaren ska se över, och väga för- och nackdelar mot varandra. 

Vid gårdagens sammanträde beslutade regeringen att ge en utredare i uppdrag att förslå hur lagstiftningen kan "moderniseras och förenklas". Samtidigt är det viktigt att de fastställda faderskapen blir korrekta, står det i direktiven.

Justitieminister Morgan Johansson tycker att dagens ordning känns daterad.

– Det är väldigt omodernt och det vill vi ändra på. Man borde nog kunna utgå från, att när människor bor ihop, då ska man utgå från att det är han som är pappan.

I Norge och Finland går det att bekräfta ett faderskap redan under graviditeten, när man besöker mödravården.

Regeringen lyfter också fram Danmark, där man har kommit långt med att digitalisera hela processen.

– Det är väl bara att man ser på andra länder, där man kanske i de här fallen ligger lite före, säger Morgan Johansson.

Bland riksdagspartierna finns en utbredd kritik mot dagens system. Det är krångligt och kan uppfattas som att samhället ifrågasätter par som lever ihop men inte är gifta, är två av argumenten.

I ett så kallat tillkännagivande från 2015 uppmanar civilutskottet regeringen att se över frågan.

Kristdemokraten Emma Henriksson, ordförande i riksdagens socialutskott, är en av dem som välkomnar regeringens besked.

Hon tycker att en blivande pappa ska kunna bekräfta faderskapet redan innan barnet är fött.

– De flesta havande går ju till mödravården. Kanske kan man redan där, via dem, bara konstatera att "Det här är pappan" och skicka in det. Det är inte praktiskt att vi har en situation där man ska utreda vem som är pappan, om man faktiskt vet vem som är pappan. Socialtjänstens utredningar ska ju bara tas till om man har en osäkerhet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".