Prästen Mogens Amstrup Jacobsen.
Prästen Mogens Amstrup Jacobsen. Foto: Tobias Öhgren/Sveriges Radio

Den resande prästen som fått byn att blomstra

7:29 min

Mogens Amstrup Jacobsen är den danska prästen som gjort avtryck i Gunnarsbyn i Bodens kommun. En idéspruta som engagerat sig i byn och förändrat kyrkans arbete.

Mogens Amstrup Jacobsen är född och uppväxt i norra Tyskland, i den danska minoriteten.

Nu bor han i byn Gunnarsbyn i Bodens kommun dit han kom som präst 2003. Och redan då började han engagera sig i byns olika föreningar och beskrivs som en idéspruta som inspirerar och får folk att arbeta. Bland annat har han sett till att bion i Folkets hus är digitaliserad, vilket är unikt för en sådan liten by.

Och även gudstjänsterna har han utvecklat och de hålls nu inte bara i kyrkan, utan även på skoter eller i älgskogen, så kallad älgmålsbön. Något som inte varit helt okontroversiellt.

Engagemanget för människor och i föreningar tror han själv kommer från sina föräldrar som han beskriver som kristna men inte kyrkliga.

Och genom scouterna har han fått upptäcka världen, något han fortsätter med när han nu på heltid blir resande präst, inte minst i Asien där han möter svenskar i gudstjänser och samtal, bland annat i fängelser.

Intresset för friluftsliv fick honom att söka tjänsten i norra Sverige och efter 14 år är han kvar i Gunnarsbyn, nu med fru och två barn.

Frågan är om de blir kvar i byn när han nu lämnar prästjobbet nästa söndag? Och hur det funkar med hans resande arbete i en annan världsdel?

Mogens Amstrup Jacobsen är veckans fredagsgäst i P4 Norrbotten 17/3 kl 15.00-15.45

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".