Luleå hamn: Malmporten viktigt för nationen

1:46 min

Idag kommer beslutet om muddringsprojektet Malmporten får genomföras. Det är ett av de största infrastrukturprojekten i modern tid.

Idag klockan 11 kommer domen från Mark- och miljödomstolen om genomförandet av Malmporten-projektet.

– Vi tror att det kommer ett klokt beslut, vi har jobbat hårt för att det ska bli ett bra beslut. Det kommer jag att avspegla sig i beslutet som kommer, säger Henrik Vuorinen, vd på Luleå hamn.

Malmporten är ett av de största infrastrukturprojekten i modern tid. Genom att muddra bort 20 miljoner kubikmeter i farlederna in mot Luleå kommer närmare fyra gånger så stora fartyg att kunna gå in till hamnen. Projektet är kostnadsberäknat till en bra bit över tre miljarder kronor. Det är Sjöfartsverket och Luleå hamn som driver projektet och för Luleå hamn är det ett mycket viktigt projekt.

– Det är ett jätte viktigt projekt för hamnen, även om nationen som är den största vinnaren om projektet blir av, säger Henrik Vuorinen:

Om inte jätteprojektet Malmporten blir av så måste det till, för eller senare, en muddring av farlederna in till hamnen.

– Det är klart med den landhöjning vi har som är mot en centimeter per år så hamnen blir grundare för varje år, så det är klart förr eller senare så blir det ekonomiskt och miljömässigt omöjligt att fortsätta, säger Henrik Vuorinen.

Hamnen blir grundare för varje år, samtidigt som trenden är att fartygen blir större. Både ekonomiskt och miljömässigt är det bättre med stora fartyg som tar stora laster.

– Kommer vi inte att kunna följa med i utvecklingen kommer det inte att vara fördelaktigt att frakta ut från Luleå, säger Henrik Vuorinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista