Före detta LKAB-direktör rådgivare om gruvstart

2:04 min

Återupptagen gruvdrift i Kaunisvaara studeras nu av företaget Abecede. Per-Erik Lindvall, före detta direktör för teknik- och affärsutveckling vid LKAB är rådgivare åt företaget.

Per-Erik Lindvall lämnade LKAB för drygt ett år sedan och driver nu eget företag, Brexia business AB, som bland annat fått uppdraget att göra en förstudie om att använda Kaunisvaaragruvan som testanläggning för gruvutrustning.

Men den före detta LKAB-direktören är också rådgivare åt Abecede när det gäller en återstart av gruvdriften där, bekräftar han för P4 Norrbotten.

Abecede studerar just nu förutsättningarna för att öppna gruvan där, säger Mats Leifland, talesperson för Abecede:

– Det finns en grupp som just nu arbetar intensivt med att arbeta fram förutsättningarna för en återuppstart. I den gruppen kommer det att finnas gedigen kunskap kring gruvdrift och anrikningsdrift sedan tidigare.

Abecede äger redan anrikningsverket som finns vid Kaunisvaaragruvan, bolaget fick köpa det för 50 miljoner kronor, en bråkdel av vad det kostat att bygga.

Advokat Hans Andersson, Northlands konkursförvaltare vill inte säga hur mycket Abecede bjuder för själva gruvan.

– Jag vill inte uttala mig om några detaljer.

Hur mycket vill du har för gruvan?

– Det vill jag inte heller säga.

Kan det bli så att Abecede får överta gruvan för en nästan symbolisk summa?

– Jag vill inte säga något om varken det ena eller det andra, jag håller tand för tunga.

Ett skäl för Hans Andersson att sälja gruvan för ett mycket lågt pris skulle kunna vara att konkursboet, och i sista hand samhället, då skulle slippa ansvaret för efterbehandlingen av gruvområdet, som kostnadsberäknats till flera hundra miljoner kronor.

Tar Abecede över gruvan hamnar ansvaret där:

– Det är korrekt uppfattat. Tittar vi på kostnaden för en gruva så är det givetvis så att vi övertar ett ansvar på ett par hundra miljoner kronor för återställning om det är så att vi får möjlihet att förvärva gruvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista