Miljöekonomen: Laxen skapar jobb och handel

2:01 min

Varje spöfångad lax genererar närmare 500 kronor per kilo. Det visar en pilotstudie som gjorts i tre laxälvar.

På uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten har Länsstyrelsen tagit fram en modell som visar det ekonomiska värdet av sportfisket i tre av våra laxälvar.

– Den bedömningen vi gör efter den här studien är att det är bra investeringar, säger Pontus Grahn, miljöekonom på länsstyrelsen, och en av personerna bakom studien.

Det är ekonomi och sysselsättning i företag i Kalix- Torne- och Byske älvdalar som undersökts. I en pilotstudie ville man ta reda på effekterna av pengar som satsas i älvarna, tillexempel flottledsrestaureringar och undanröjande av vandringshinder.

Det som undersökts är företag med någon koppling till fisket i dom tre dalgångarna. Tillexempel; boende, bensinstationer, livsmedel, och sportfiskehandel.

I dom här företagen är sportfisket en betydande del av omsättningen och som ökat markant i takt med att laxtillgången i älvarna ökat.

– Från 2011 till 2015 är det en rejäl ökning av omsättningen. Från 51 miljoner till närmare 90 miljoner. Det är en ökning med 70 procent, säger Pontus Grahn.

I takt med ökad laxuppgång och ökad omsättning i företagen vid älvarna, så har även sysselsättningen som är direkt kopplat till fisket i de här tre dalgångarna.

– Under dom undersökta fem åren har det gått från 50 sysselsatta tack vare fisket till 80 personer, säger Pontus Grahn.

Den pilotmodell som nu tagits fram kan användas på andra områden tillexempel en industris betydelse för ett begränsat område.

När det gäller laxtillgång, jobb och omsättning i dom tre laxälvarna så ser framtiden fortsatt ljus ut.

– Vi ser en positiv trend som har en mycket god potential att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista