Kalkugnsolyckan

Johan Löfroths bror: Nu får vi vänta med att stänga boken

1:37 min

Det blir en ny rättegång om olyckan vid Nordkalk i Luleå för snart sex år sedan. Både företaget och dess dåvarande platschef överklagar tingsrättens fällande dom för tre veckor sedan.

För de som drabbades väntar nu ytterligare en påfrestande rättegång.

Peter Löfroth, bror till 23-årige Johan Löfroth som dog av de skador han fick vid olyckan:

– Personligen är det så klart jobbigt, man får kämpa på något sätt. Någonstans har man tänkt att domen skulle göra att man får stänga boken och lägga den åt sidan och på det sättet kunna gå vidare. Nu får vi ha den öppen ett tag till.

Luleå tingsrätt fällde Nordkalk och dess dåvarande platschef i Luleå för bland annat vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott, och både företaget och chefen vill nu att hovrätten friar dem.

De fem arbetare som drabbades vid olyckan var anställda av entreprenadföretag, men tingsrätten ansåg i sin dom att det var Nordkalk som hade hela arbetsmiljöansvaret, vilket Nordkalk inte accepterar, säger kommunikationschefen Eva Feldt:

– Det här är en väldigt viktig fråga och vi behöver få en tydligare praxis och ett tydligare regelverk kring det här för att vi ska kunna förbättra arbetsmiljön och minska olyckorna. Det här är principiellt viktigt inte bara för Nordkalk.

Olov Östensson, Gustaf Seppelin Sollis advokat, tror att Nordkalk och platschefen har små chanser att bli friade, men tycker att det är bra att frågan om arbetsmiljöansvaret när entreprenörer är inblandade prövas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista