Järv.
Järv är ett av de rovdjur som tjuvjagats. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Många anmälningar om tjuvjakt på rovdjur i Norrbotten

1:57 min

Norrbotten toppar statistiken över illegal jakt på rovdjur hittills i år. Här har det kommit in nio polisanmälningar.

– Jag kan bara konstatera att under 2017 ser det ut så. Det kan variera lite från år till år, men så här stora skillnader brukar det inte vara, säger Andreas Nyberg, gruppchef för miljöbrottsgruppen i polisregion Nord. 

Vad tror du att det beror på?

– Det vet jag inte, men det kan vara någon enskild händelse som har uppdagat ytterligare brott.

Första kvartalet i år har Västernorrland noll anmälningar, Västerbotten har en, Jämtland har en, men Norrbotten har alltså nio polisanmälda brott om illegal jakt på rovdjur.

– Det är järv, björn, det är örn ibland, men framför allt är det väl järvar och björnar, säger Andreas Nyberg.

I det här nio fallen, är det den typen av rovdjur?

– Det är det.

I fjol avslöjades den stora jakthärvan där fem män från Norrbotten är misstänkta för på björn och järv med kulvapen och stålsnaror. Här har det kommit misstankar om fler grova jaktbrott under utredningens gång.

Andreas Nyberg uppger att polisen är beroende av tips och information från för att komma framåt med utredningarna av de grova jaktbrotten.

– Det är väldigt svårutredda brott, vi är helt beroende av information från personer som vet saker om de här företeelserna. Utan den informationen har vi jättesvårt att kunna styrka brott, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".