Daniel Wiklslund
Daniel Wiklslund. Foto: Magnus Stenberg.
Veckans färsking vecka 13 2017

Daniel Wikslunds underfundiga texter lyfter musiken till en ny nivå

Sveriges nordligaste riksspelman Daniel Wikslund, och en av länets mest produktiva musiker är tillbaka med nya singeln Hem. Fast ”borta” har han knappast varit.

Med medverkan i två säsonger av TV-succén Bastubaletten där normen kring mannen i stort och i synnerhet den från Tornedalen vrids och vänds på samt i scenproduktionen ”Här dansar vi inte – Bastu + Balett” är Daniel högst aktuell.

”Hem” för Daniel är så klart musikscenen och förutom singeln släpper han nu ett nytt album med det fyndiga namnet Snowhere. Hem är också Tjautjas och Tornedalen och i låten också möjligtvis en fysisk person. Just texterna är det, som förutom det så klart uppenbara skickliga fiolspelet utmärker Daniels musik jämte med andra spelmän och musiker. Det flerbottnade, ibland ironiska, och underfundiga texterna lyfter hans egenkomponerade folkmusik till en ny nivå.

Med låten Hem och nya skivan i bagaget beger sig Daniel nu ut på en turné i Norrbotten med sin trogna bandmedlemmar ”världens längste basist” Mats Dimming, ”gitarrhjälten” Jonas Strandgård och ”tvättbrädemästaren” Nikolai Äystö Lindholm. Mellan 3-10 april kan ni uppleva honom och hans band i Kalix, Pajala, Överkalix, Gällivare, Övertorneå, Luleå, Gunnarsbyn och Jokkmokk. För trots att denna musik fungerar utmärkt på skiva så blommar fiolvirtuosen Daniel Wikslund och hand musik verkligen ut på scenen!

Har du en ny låt på gång? Vill du ha den med i Veckans färsking i P4 Norrbotten? Hör av dig till oss!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".