Ställföreträdande regementschef: Vi ska inte åka över blöta vattendrag orekade

3:28 min

Bandvagnen deltog i övningen Vintersol där bland annat förmågan att verka under vinterförhållanden tränas. Olycksplatsen ligger vid Lule-Altervattnet, cirka tre mil väster om Boden.

En 23-årig man har omkommit efter bandvagnsolyckan utanför Boden. Den militära bandvagnen gick genom isen under en övning och ytterligare fyra personer har blivit kraftigt nedkylda.

Enligt säkerhetsbestämmelser ska bandvagnen inte framföras på is eller blöt mark.

– Kompaniet hade i uppgift att anfalla längs väg, men kompanichefen gjorde en kringgång. Och det är inte fel, utan det är mer rätt. Så taktiskt var det bra, säger Ulf Siverstedt, ställföreträdande regementschef och fortsätter:

– Men jag hade hoppats att vi skulle göra allt för att rädda besättningen. Och det var klart in i det sista, vi gjorde allt vi kunde för att rädda besättningspersonalen.

Vid en pressträff i Boden berättar regementschefen och övningsledaren Mikael Frisell att man under natten fokuserat på att ta hand om de inblandade i olyckan och få kontakt med anhöriga till de drabbade. 

Fordonet, en bärgningsbandvagn 90, gick genom isen vid 22.30-tiden på kvällen, och den kunde bärgas strax före klockan halv tre på natten.

En person kunde på egen hand ta sig ut ur bandvagnen, kraftigt nedkyld. Tre andra personer, militär personal från andra militära fordon som gjorde ett räddningsförsök, har också blivit kraftigt nedkylda.

– Vi vet att det är en stridsvagn som har navigerat fel. Försvaret säger att man har kört ner i en å och sjunkit till botten, sade Trond Olofsson, inre befäl på räddningstjänsten i Norrbotten, till TT i natt.

Räddningsinsatsen beskrivs på pressträffen som svår och tidskrävande. Det var mörkt på platsen och isen har bildat en sorts "sörja" som försvårade arbetet. Först vid tre-tiden kunde man få upp fordonet och den nu omkomne mannen.

– Det rådde svåra förhållanden. I vanliga fall kan en förare utan problem komma ut från fordonet men i mörkt vatten och is när vatten forsar in är det svårt, säger Mikael Frisell.

Han berömmer dem som arbetat med räddningsinsatsen:

– Det finns ingen anledning att tvivla på att de gjort sitt bästa. De har gjort mer än man kan begära av dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista