Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Droppande vattenkran i närbild.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT.

Top-bostäders vd: Legionellabakterier i Gällivare

3:49 min

Det kommunala bostadsbolaget i Gällivare Top-bostäder har hittat förhöjda halter av legionellabakterier i delar av varmvattensystemet, i en av sina fastigheter på Norskavägen. Omedelbara åtgärder är vidtagna.

– Det hela upptäcktes då en anhörig till en av de boende hörde av sig efter ett dödsfall, säger Top-bostäders vd Esa Norojärvi.

Enligt läkare påminde sjukdomsförloppet hos den avlidna om legionella och det fick Top-bostäder att göra en kontroll. Det visade sig då att halterna var förhöjda i varmvattensystemet.

Bolaget uppger i ett pressmeddelande att man omedelbart har vidtagit åtgärder. Samtliga tappställen för varmvatten i fastigheten har spolats igenom med 80-gradigt hetvatten, vilket inkluderar kranar och duschar i samtliga lägenheter.

- Jag är inte orolig nu för att fler ska insjukna, eftersom systemet nu är helt rent,  säger Esa Norojärvi, vd för Top-bostäder till P4 Norrbotten.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt menar att en sådan här händelse bör vara en ögonöppnare för alla fastighetsägare.

- Äldre människor med nedsatt immunförsvar är särskilt känsliga för legionellabakterier.

Anledningen till ökad förekomst av legionellabakterier i den aktuella fastigheten är med största sannolikhet en tillfällig sänkning av varmvattnet till 55 grader C. Temperaturen på framledningsvattnet är sedan en tid återställt till 60 grader C, vilket är normalnivå.

Nya vattenprover har skickats in idag och uppföljande mätningar kommer att ske under en period.

Top-bostäder kommer även att utveckla sitt kontrollprogram och då införa rutinmässig provtagning av vattenkvalitén i sitt fastighetsbestånd.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns inget generellt gränsvärde fastställt när det gäller förekomsten av legionellabakterier i vatten. Bakterien finns normalt i vår omgivning och all sanering syftar till att förhindra en tillväxt, vilket kan utlösa sjukdomstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".