Elina Öhman vann VM-guld.
1 av 2
Elina Öhman stod pall för favorittrycket och tog hem VM-guldet på hemmaplan. Foto: Karin Edvinsson.
Elina Öhman blev världsmästare i Älvsbyn.
2 av 2
Öhman låg länge två bakom norskan Malene Andersen men tog sig förbi och blev världsmästarinna. Foto: Karin Edvinsson.

Elina Öhman vann VM-guld i Älvsbyn

1:25 min

Hon vann nyligen proffstouren i USA. Nu kan hemmaåkaren Elina Öhman även titulera sig världsmästarinna i skotercross.

– Det känns jättebra, jag är superglad! Det är jättekul att vara här inför hemmapubliken, sa en lycklig Elina Öhman direkt efter målgången.

Men det var en tuff inledningen för föraren från Älvsbyn. Norskan Malene Andersen kom iväg bäst och låg länge i förarsätet. De båda har kamperat mot varandra under säsongen i USA som Öhman till slut vann.

På Höghedenbanan i Älvsbyn såg det också länge ut att bli en kamp mellan rivalerna, men halvvägs in i racet kraschade Andersen och föll långt ner i resultatfältet.

– Hon körde väl lite för fort och det var en tuff bana. Jag såg att hon började göra några misstag så jag försökte bara ta det lugnt, säger Öhman. 

I ensamt majestät kunde i stället Öhman kontrollera loppet och var egentligen aldrig hotad. När hon passerade mållinjen tog hon därmed tillbaka titeln som hon förra året förlorade då hon inte hade möjlighet att ställa upp.

– Det är lika stort som proffserien i USA. Speciellt som att det är här hemma också, avslutar hon.

För de manliga åkarna från Norrbotten gick det tyvärr inte lika bra. Petter Nårsa som vann X-games i USA slutade på en nionde plats. Bäst blev i stället Johan Lidman som hamnade precis utanför pallen på en fjärdeplats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".