Kommunpolitikern Niklas Sirén (V) och Robert Ylitalo i företaget CGI testar de så kallade smarta glasögonen som kan vara till nytta för stadsomvandlingen i Kiruna.
Kommunpolitikern Niklas Sirén (V) och Robert Ylitalo i företaget CGI testar de så kallade smarta glasögonen som kan vara till nytta för stadsomvandlingen i Kiruna. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Smarta glasögon avslöjar vad som finns under backen i Kiruna

1:31 min

I Kiruna ska man med hjälp av så kallade smarta glasögon snart kunna se infrastruktur som ligger dold i marken, till exempel vattenledningar – och det ska göra det möjligt att gräva i backen med större precision.

Det är stadsomvandlingen som ligger till grund för idén.

– Målet är att du ska kunna gå ut i den nya staden, sätta på dig de här glasögonen och kunna titta på marken och se vilka vatten- och fjärrvärmeledningar som finns där, säger Mats Nilsson som är chef för hållbarhet och affärsutveckling i det kommunala bolaget Tekniska verken i Kiruna.

Vad har Kirunaborna för nytta av det här?

– Det kan till exempel innebära att du får kortare öppettider på hål i backen när vi gör åtgärder på infrastrukturen.

De smarta glasögonen har vissa likheter med ett par stora skidglasögon  och tillverkas av ett multinationellt datorföretag. Ett annat företag, IT-tjänstföretaget CGI, jobbar nu med att utveckla systemet och ta fram lösningar i samarbete med Kiruna kommun.

Glasögonen lägger till grafisk information på den verkliga bild som ögat ser – och på det sättet får glasögonbäraren också en bild av till exempel vattenledningarna under marken.

Det här är bara ett av flera Kirunaprojekt som innovationsmyndigheten Vinnova har gått in med pengar i. Den totala budgeten för de olika projekten är 20 miljoner kronor.

– Vinnova har gått in med pengar i det som kallas Innovationsplattform Kiruna och där vi tillsammans med fem andra städer är plattformar för utveckling av attraktiva, hållbara städer, säger Mats Nilsson, Tekniska verken i Kiruna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".