Pengar nya sedlar.
Norrlandsfonden har märkt en ökad försiktighet hos bankerna att låna pengar till små- och medelstora företag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför ska föräldrarna komma med sparförslag för skolan i Tärendö

2:47 min

Byaskolan i Tärendö har beslutats att läggas ner men föräldrarna har fått en frist till 3 maj för att komma med förslag som kan minska kostnaderna och rädda skolan.

Klasserna 1-5 i byskolorna i Junosuando och Tärendö läggs ned från-och-med i höst och tanken är att barnen ska åka buss de 5-6 milen enkel väg till centrala Pajala. Det bestämde kultur- och utbildningsnämnden i Pajala i tisdags.

Tärendö däremot får en frist till 3 maj och föräldrarna har ombetts att komma in med förslag på hur man skulle kunna spara för att fortsätta driva skolan.

Samtidigt ställer sig föräldern Erling Fredriksson frågande till denna begäran då ett annat skäl som angetts för nedläggning är att man vill samla resurserna till centralorten för att förbättra kvaliteten. Och någon nivå på vilka besparingar som krävs har han inte heller fått. 

– Vi har tre grundproblem i den här situationen och ett av dem är absolut ekonomiskt. Vi vet ju alla hur situationen i Pajala kommun ser ut. Men vi har också problem med att rekrytera behöriga lärare plus att vi också har väldigt små barngrupper, säger Barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Linda Jonsson (V).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".