Soldater som marscherar med vapen, blond tjej i täten
Foto: Peter Hoelstad/TT

Ingen specialsatsning för att få tjejer att göra lumpen

3:11 min

Bara 16 procent av de som jobbar inom Försvarsmakten är kvinnor. Trots det blir det inga särskilda satsningar på att få in tjejer nu när värnplikten kommer tillbaka.

Nu börjar Rekryteringsmyndigheten skicka ut frågor till unga om att göra lumpen – den här gången både till tjejer och killar.

Försvaret har jobbat med jämställdhetsfrågor sedan 2010. Trots det är bara runt 16 procent av de som jobbar inom Försvarsmakten kvinnor.

Alicia Alkert jobbar som plutonchef på artilleriregementet A9 i Boden och tycker att man borde satsa på att framförallt välja ut tjejer till mönstring. 

– Jag hoppas att man kommer analysera om det finns möjlighet att till exempel sätta upp en målsättning på Rekryteringsmyndigheten att X antal kvinnor som visat intresse ska komma på mönstring, säger hon.

Rekryteringsmyndigheten, som nu skickar ut brev till unga födda 1999 med frågor om hälsa och hur man känner inför att göra lumpen, kommer inte fokusera särskilt på att få in tjejer, eftersom det inte finns någon sådan målsättning från Försvarsmakten.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".