Luleå centrum. Foto:Ida Brännström/Sveriges Radio

Så ska Luleås områden utvecklas

1:06 min

Nu börjar det bli allt tydligare hur Luleå kommun vill att Råneå och bostadsområdena Hertsön och Lerbäcken ska utvecklas framöver.

Samhällsstrateger har tagit fram utvecklingsplaner för områdena, planer som i stort sett är färdiga. Arbetet har tagit två år och det framgår bland annat att man vill se fler bostäder i Råneå, men också underlätta för arbetspendlingen till centrala Luleå.

Och det omtalade skogsområdet vid sidan om Hertsön, kallat Hertsöheden, vill man också bebygga. Förhoppningen är att området ska växa med 1000 till 2000 personer. Samtidigt som man vill förtäta Hertsö centrum med bostäder och affärslokaler på entréplan.

Det finns fortfarande ingen tidsplan för projekten men kommunfullmäktige väntas anta utvecklingsplanerna i slutet av året. Råneå och Hertsön/Lerbäcken är de första områdena som får en utvecklingsplan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".