Tudelade känslor om demostrationerna i Haparanda och Torneå. Foto: Sebastian Wiklander/Sveriges Radio.
Tudelade känslor om demostrationerna i Haparanda och Torneå. Foto: Sebastian Wiklander/Sveriges Radio.

Norrbottens riksdagsledamöter om händelsen

Strax före klockan 15 i dag kom larmet om att en lastbil har kört rakt in i Åhléns City i Stockholm.

Fredrik Lundh Sammeli (S) riksdagsledamot och distriktsordförande i Norrbotten:

Sitter på tåget och har precis startat resan mot partikongressen i Göteborg. Det som hänt är mycket allvarligt. Det pågår febril aktivitet för att få en övergripande bild om vad som hänt och även regeringen jobbar med frågan. Det går många rykten och vi måste få allt bekräftat.

– Allt pekar på att det är ett terrorattentat med dödlig utgång. Ett allvarligt läge som aktiverat krisorganisation och alla tänkbara resurser. Viktigt att människor nu söker sig ifrån platsen, inte hindrar insatser och inte sprider rykten vidare som skapar oro och rädsla, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Krister Hammarbergh (M) riksdagsledamot:

Han är hemma i Luleå och säger att det hela tiden kommer meddelanden från riksdagen om att inte gå någonstan och att avboka alla möten. Inget är ju bekräftat än, men mycket tyder på att det som hänt är ett terrorbrott. Vi måste få veta mer! Det visar hur viktigt det är med arbetet mot terrornoch den här typen av brott. Tror att det kommer bli en väckarklocka för många. Inte minst de verktyg vi har för att kunna förhindra den här typen av händelser.

Birger Lahti (V) riksdagsledamot:

Han är hemma i Pajala och säger att han inte vet så mycket om det som hänt. På arbetsplatsen i riksdagshuset uppmanas vi att stanna kvar, men jag är ju hemma. Vet inte vad jag ska säga? Det är så hemskt, så hemskt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".