Maria Viklander, professor i VA-teknik.
1 av 2
Maria Viklander, professor i VA-teknik, tycker att det krävs nationella riktlinjer för rening av dagvatten. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio
Lena Goldkuhl, projektkoordinator på Luleå tekniska universitet.
2 av 2
Lena Goldkuhl, projektkoordinator på Luleå tekniska universitet. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio

Kommuner renar inte dagvatten som förorenar miljön

1:58 min

Flera kommuner gör inget för att rena dagvatten, som kan förorena sjöar och vattendrag. Maria Viklander, professor i VA-teknik vid Luleå tekniska universitet, vill nu se nationella krav på rening av dagvatten.

 – Det är någonting vi behöver för att få upp frågan på bordet, så att alla får samma möjlighet och kan förhålla sig till vad man ska göra, så att det inte behöver vara eldsjälar i kommunerna som driver den här frågan, säger hon.

"Stadstvätten" är vad forskarna kallar det när regn faller över våra städer och sköljer ner föroreningar i brunnar och dagvattenledningar. En del kommuner har reningsanläggningar, andra inte - exakta siffror saknas. Naturvårdsverket arbetar med en kunskapssammanställning, men den är inte klar.

– Vattnet är i ett evigt kretslopp, så att det vatten vi dricker i dag är i stort sett samma vatten som dinosaurierna drack. Så det är klart att det som går orenat ut i våra sjöar och vattendrag får vi i oss till slut, om man inte renar det, säger Lena Goldkuhl, projektkoordinator vid Luleå tekniska universitet.

Forskarna på universitetet har nyligen fått totalt 110 miljoner för att under fem år bygga upp kompetenscentret Vinnwater. Syftet är att hitta innovativa lösningar för dagvatten i hela landet.

I norra Sverige är utmaningarna större på grund av snön. Snöröjningen gör så att föroreningar kan hamna på nya, oväntade ställen.

– Då har vi helt plötsligt har vi en annan mottagare av föroreningarna, som vi inte har planerat för, säger Maria Wiklander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista