Per Karlsson, kansllichef hos poliseni Norrbotten.
Per Karlsson, kansllichef hos poliseni Norrbotten. Foto: Emil Larsson/Sveriges Radio

Polisen: Vi tycker att det är ett bra resultat

2:02 min

Närmare 30 poliser ytterligare till Norrbotten. Det är resultatet av fyra olika projekt vars mål var att öka antalet poliser. Per Karlsson som är kanslichef inom polisen i Norrbotten tycker att det är ett mycket bra resultat.

Ett av dom fyra projekten var att få poliser till områden där det är polisbrist, bland annat norra Lappland och A-kommunerna.

– Ja, det resulterade i tre poliser, bland annat till Kiruna och en polis från Stockholm som sökte sig till Arvidsjaur, säger Per Karlsson

Ett annat projekt gick ut på att locka tillbaka personer som lämnat polisyrket yrket för annan verksamhet. Även där blev det ett tillskott.

– Ja, vi hade 13 sökande. Det resulterade i att vi återanställde sju.

Ett av projekten var att få erfarna poliser som fått pension att komma in och jobba. Emellanåt har det varit 12 pensionärer inne och jobbat med att beta av högen av utredningar.

– Här har pensionärerna bidragit i att utvecklingen gått åt rätt håll, att fler utredningar blir utredda på ett snabbare sätt, säger Per Karlsson.

Ett fjärde nu pågående projekt är huvudortsanställning. Huvudorterna i regionen fick lida mest i den nya polisorganisationen. Där har nu sex poliser rekryterats, de flesta från andra delar av landet.

Ett tillskott på närmare 30 poliser i de fyra projekten. Att jämföra med på hur många nya som brukar komma till länet från en avgångskull vid polishögskolan.

– Till sommaren får vi tre nya poliser från polishögskolan, säger Per Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".