Skidåkare och skidlift på Åreskutan. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Lavinprognoserna kommer till en början omfatta de större områdena med mycket skoter och skidåkare i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Foto: Pontus Lundahl/TT.Foto: Pontus Lundahl/TT

Väderomslag kan ge riskabel snö för påskfirare i fjällen

Det är hela vinterns snöande avgör om skidåkningen i fjällen i påsk blir fantastisk eller skral - eller om åkningen till och med blir riskabel.

– Påsken är ju, ja den är fullbokad. Veckorna framöver ser också väldigt bokade ut, säger Anton Niemi som jobbar på bokningen i Riksgränsen.

– Vi har ungefär två meter snö här i Riksgränsen för tillfället, men allt är ju beroende på hur mycket solen vill visa sig och hur varmt det ska bli, säger Anton Niemi i Riksgränsen.

På många skidanläggningar i norr har man gott hopp om härlig åkning i påsk och det verkar också turisterna ha. Många orter har i princip fullt, särskilt de röda dagarna. På stora orter som Åre går det alltid att hitta ströbäddar. I Borgafjäll, Dorotea lanseras valborgshelgen som alternativ för dem som inte fick plats i påsk. Redan nu går det på sina håll att boka nästa års påskfjällsemester.

För landets nordligaste och förmodligen snösäkraste skidort Riksgränsen är det inget snack om saken - snön kommer att räcka långt in maj, och vissa år kan det gå att åka till och med på midsommar. Två meter i Riksgränsen, 1½ meter i Björkliden.

I Kåbdalis, Jokkmokk kan det inte bli mycket bättre, medan Dundret Gällivare har haft så mycket blåst att topparna har lite snö - men i backarna är det inga problem.

Åre, Storlien och Tänndalen, Härjedalen rapporterar gott om snö i både backar och längdspår.

Vill man hålla sig närmare kusten är det osäkrare med snö. Storklinten utanför Boden har ändå bra med snö kvar, även för längdåkning. Skulebacken, Ö-vik har redan stängt för säsongen. Varma dagar och kraftig blåst i slutet av mars tog hårt på snön. Hallstabacken i Sollefteå ska försöka ha öppet till annandag påsk, och flyttar snö över backen med pistmaskin. Det är inte tillräckligt kallt för att köra snökanon.

Sånt behöver man inte bekymra sig om i Tärnaby, konstaterar Hans-Peter Karlsson.

– Såna problem har inte vi. Tvärtom snarare, vi har jättemycket snö och fantastiska förhållanden.

I Kittelfjäll, Vilhelmina, säger man att de riktiga entusiasterna kanske önskat mer snö - och att snön som kommer i april är inget bra, den är blöt. I Tärnaby, Storuman höll man öppet till tredje veckan i maj i fjol. Och snö finns det i år också. Men det har varit konstigt väder, med temperaturväxlingar som skapat olika lager av snö. Lager som riskerar att komma i rörelse, och glida nerför sluttningarna, berättar Hans-Peter Karlsson på Tärnaby fjällhotell.

– Försiktig ska man alltid vara och så ska man vara extra uppmärksam i år därför att vi har haft väldigt mycket temperatursvängningar. Och även ett antal gånger som det har regnat under vintern.

Håll noga koll på dagsaktuell information om lavinfara och var försiktig i terrängen, uppmanar han

– Vet man inte hur man bär sig åt så ska man lära sig det och så ska man ha rätt utrustning med sig och så ska man ta hjälp.

Lillemor Strömberg
lillemor.stromberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".