Mats Hakkarainen FMV:s provplatschef i Vidsel i Norrbotten.
Mats Hakkarainen FMV:s provplatschef i Vidsel framför basens nya flygledartorn. Foto: Nils Eklund

Utländska försvarsmakters närvaro ökar i Vidsel

1:50 min

Närvaron från andra försvarsmakter och utländsk vapenindustri vid FMV:s provplats i Vidsel ökar och står nu för merparten av verksamheten där.

Idag står de utländska kunderna som för merparten av verksamheten i Vidsel, där Försvarets materielverk, FMV nu storsatsar på att uppgradera provplatsen.

Det samtidigt som intäkterna från utlandskunderna har blivit större. De senaste tio åren har dem intäkterna mer än fördubblats.

Vi har ju radarapparater, höghastighetskameror och en massa utrustning som kan hjälpa kunden att få de mätresultat de vill ha.

Försvarsmakten, FMV och svensk försvarsindustri, som exempelvis Saab, har fortfarande företräde framför de utländska kunderna att använda basen i Norrbotten, som för 15 år sen öppnades för andra än svenska intressen.

Men de utländska kunderna, försvarsmakter och vapenindustri står i dag för 60 procent av verksamheten vid Europas största militära provområde över land, som är lika stort som Blekinge.

I området har kunderna genom åren med hjälp av FMV bland annat utvecklat drönare, missiler och jaktrobotar.

– Vi har ju radarapparater, höghastighetskameror och en massa utrustning som kan hjälpa kunden att få de mätresultat de vill ha, förklarar Mats Hakkarainen vid FMV som nu satsar drygt 300 miljoner kronor på att modernisera basen som fyller 60 nästa år.

Det är inte så att vem som helst kan komma hit när som helst.

Ett nytt flygledartorn tas snart i drift. En ny uppställningsplatta för flygplan och helikoptrar ska anläggas och så investeras det i en ny målrobot eller drönare som kunderna kan öva mot.

Verksamheten har tidigare mött lokalt motstånd från till exempel turistföretagare för det tillstånd FMV har att utvidga det redan stora ordinarie testområdet. Fredsorganisationer har kritiserat Sveriges och Vidselbasens medverkan i utvecklingen av vapen som används i krig.

Provplatschefen Mats Hakkarainen poängterar att det är regeringen som i varje enskilt fall ger klartecken till vilken kund som ska få komma till Vidsel.

– Eftersom det är säkerhetspolitik i det här, så det är inte så att vem som helst kan komma hit när som helst, säger Mats Hakkarainen som är chef vid FMV i Vidsel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".