Hotellrum högt bland trädtopparna har gjort Harads känt i turistvärlden.

Spekulanter från flera länder vill ta över trädhotellet

2:03 min

Treehotel som satt Harads på den turistiska världskartan är till salu, men ännu har inte ägarna bestämt vem som ska få köpa anläggningen.

Det finns intressenter från flera länder som vill ta över anläggningen. Hur många spekulanter det handlar om kan de dock inte säga.

– Det är nog Sverige vi tittar på och så tittar vi också på England eftersom det är väldigt känt i England, så det kan också vara reseagenter och sådant, säger Britta Jonsson Lindvall, som är en av grundarna.

Hotellanläggningen i Harads har blivit en attraktion med världsrykte och många internationella så kallade kändisar har kommit dit för att få sova bland talltopparna.

– Det är ett enormt starkt varumärke, och speciellt utomlands tror jag det är ännu starkare, det börjar ju sprida sig och bli känt, säger Britta Jonsson Lindvall.

Treehotel har haft stor betydelse för bygden kring Harads. Flera turistföretag som kan erbjuda aktiviteter för hotellets gäster har startats och det har skapat ett tiotal arbetstillfällen.

Kaare Enbom som är projektledare i Edeforsbygdens ekonomiska förening, Edek, känner en viss oro inför det kommande ägarbytet.

– Ja, lite grann orolig, jag tror naturligtvis att anläggningen i sig är livskraftig, däremot personer som Britta och Kent är, mycket är ju knutet till dem, för de är ju otroliga gästvänliga och fantastiska personer.

En svensk kommunikationsbyrå, Prime, har fått i uppdrag att hjälpa till att hitta ny ägare till trädhotellet. För Britta Jonsson Lindvall är det viktigt att hitta rätt köpare.

– Helst någon familj, från länet vore ju fantastiskt om man fick någon som har lokalkännedom, är man inom branschen är det ju en fördel.

Priset för hotellanläggningen är inte bestämt.

– Det måste köparen bestämma, lite grann. Det är inte lagt något bud, vi har väl en miniminivå som de vet om, för det frågar de ju efter naturligtvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".