Lanstingets extra fullmäktige den 29 december 2014. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
Arkivbild. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.

Direktrapport: Regionstyrelsen beviljas ansvarsfrihet

2:21 min

Frågan om ansvarsfrihet för regionstyrelsen står i centrum för intresset när regionfullmäktige sammanträder i Luleå i dag.

Revisorerna har riktat kritik mot styrelsen för brister i styrningen och kontrollen av ekonomin och i dag ska fullmäktiges ledamöter avgöra om styrelsen ska beviljas ansvarsfrihet.

Utgången är oviss eftersom samtliga ledamöter i styrelsen och deras ersättare, är jäviga när ansvarsfrågan ska behandlas.

Det innebär att 30 av fullmäktiges 71 ledamöter inte får rösta, i stället blir det ersättare för dem som ska göra det.

In i det sista är det ovisst om alla ersättare hunnit infinna sig i dag.

Fullmäktiges ordförande Elisabeth Lindberg talar om hur omröstningen ska organiseras med tanke på att många är jäviga. Hon påtalade att styrelsen och deras ersättare ska lämna sina ordinarie platser i fullmäktigesalen och sätta sig på läktarplats.

På deras platser ska ersättarna som kallats in sätta sig inför omröstningen.

De jäviga ledamöterna har, trots sin läktarplats, rätt att delta i debatten, men får inte rösta, säger ordföranden.

– Det är väl rimligt, säger Moderanternas gruppledare Mattias Karlsson, som valt att sitta utanför fullmäktigesalen.

Kenneth Backgård, sjukvårdspartiets ordförande, har delat ut en skrivelse där det framgår att hans parti yrkar på att landstingsstyrelsens majoritet inte beviljas ansvarsfrihet.

Majoriteten består av S-, V- och MP-ledamöter, bland dem Maria Stenberg, styrelsens ordförande.

Liberalernas oppositionsråd i Region Norrbotten, Jens Sundström, rekommenderar sin grupp i fullmäktige att inte bevilja regionstyrelsens ordförande Maria Stenberg ansvarsfrihet.

Han skriver i ett pressmeddelande att utifrån revisorernas kritik är det självklart att hon måste avgå.

Även Gunnar Selberg (C), inkallad som ersättare, säger i talarstolen att revisorernas rapport fått honom att reagera starkt och att han kommer att stödja sjukvårdspartiets förslag att inte bevilja ansvarsfrihet för majoritetspartierna i styrelsen.

Lars U Granberg (S) replikerar att han tycker det är svagt av Selberg att yrka på nej till ansvarsfrihet för delar av styrelsen. Ingår man i en styrelse har man ett kollektivt ansvar för vad den gör, oavsett om man röstat emot förslag där, och C ingår i styrelsen.

Skulle regionstyrelsen, eller delar av den, inte få ansvarsfrihet kan den välja att bara notera det och se det som en illvillig handling av politiska motståndare.

Men Mattias Karlsson (M) i styrelsen tror inte att så blir fallet. 

– Jag tror att styrelsen får ansvarsfrihet och jag tror inte heller att fullmäktige kommer att rikta någon anmärkning mot styrelsen, utan revisorernas anmärkning kvarstår.

Tio i ett vid lunchtid är talarlistan tom.

Men ordet fortfarande fritt, säger ordföranden Elisabeth Lindberg, och ytterligare talare anmäler sig.

– Hellre fria än fälla, brukar det heta, säger Ylva Mjärdell (L).

– Men ibland måste man också markera, säger hon.

Gunnar Selberg (C) går upp i talarstolen än en gång. Han talar om ansvarsfrågan i styrelser och säger att det går att rikta kritik mot enskilda styrelsemedlemmar och utkräva ansvar under vissa omständigheter. Exempelvis kan det ske vid passivitet. 

Strax efter 13 ska fullmäktige fatta beslut om ansvarsfrihet. Först ska det beslutas om någon anmärkning ska riktas mot Maria Stenberg, styrelsens ordförande, efter revisorernas kritik. Efter acklamtion beslutade fullmäktige att inte rikta kritik mot henne.

Anmärkning mot styrelsen som helhet blev nästa fråga, och eftersom det vid acklamation blev oklart om majoritetens önska beslutades det om omröstning genom individuellt röstande.

Fullmäktige röstar nu om ansvarsfrihet för styrelsemedlem efter styrelsemedlem, en efter en.

Elisabeth Lindberg läser upp namnen och ledamöterna säger ja eller nej till ansvarsfrihet.

Ledamot efter ledamot får ansvarsfrihet av fullmäktige, nej-rösterna är svagare än ja-rösterna.

Nu har alla ledamöter från S, V och MP fått ansvarsfrihet.

De resterande partiernas ledamöter får också det.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".