Sunderby sjukhus i Luleå. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio.
Sunderby sjukhus i Luleå. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio.

Nytt arbetssätt får hem färdigbehandlade patienter snabbare

1:29 min

Genom att arbeta på ett nytt sätt har Luleå kommun de senaste veckorna lyckats ta hem färdigbehandlade patienter tidigare än innan – något som gjort att kommunen sluppit betala straffavgifter till Region Norrbotten.

Tidigare har vi rapporterat att färdigbehandlade patienter får stanna kvar på sjukhuset eftersom det är brist på korttidsplatser i kommunerna. Nu meddelar Luleå kommun att man tagit steg i rätt riktning.

Tack vare ett nytt arbetssätt har kommunen lyckats ta hem patienter innan den måste betala en straffavgift till Region Norrbotten, något man har haft problem med tidigare.

– Vi har haft betalningsansvar och det ska vi inte ha. Det är vår ambition att vi håller i det resultatet som vi har i dag, det vill säga att vi inte har betalningsansvar på sjukhuset, säger Lena Kruse, som verksamhetschef för vård och omsorg i Luleå kommun.

Kristina Myhr-Eriksson, närsjukvårdschef i Luleå och Boden, tror att kommunen är på rätt väg, men poängterar samtidigt att man fortsätter att jobba vidare med andra lösningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".