Åklagarna Niklas Jeppsson och Inga-Lis Adervall Åström lämnar förhandlingarna på fredagen.
Åklagarna Niklas Jeppsson och Inga-Lis Adervall Åström lämnar förhandlingarna på fredagen. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio

Åklagare vill se fängelsestraff i restauranghärva

1:40 min

I dag avslutades den stora rättegång där tre företagare från Boden åtalats för ekonomisk brottslighet. Åklagare Inga-Lis Adervall Åström vill döma två av tre till fängelse.

– Vi menar att brotten är allvarliga. Det är ett sätt att berika sig utav statens medel och utav skattepengar, säger hon.

Företagarna, verksamma i restaurangbranschen, har enligt åtalet fått två miljoner till sitt bolag på ett felaktigt sätt. Personer på nystartsjobb ska ha fått en lön på pappret, men mycket mindre i verkligheten.
Mellanskillnaden ska företagarna ha tagit hand om.

Misstankarna är bland andra grovt bedrägeri, grovt penningtvättsbrott och försvårande av skattekontroll. Åklagaren vill se fängelse för två av männen, medan den tredje, som haft en mindre roll, kan dömas mildare.

Alla åtalade nekar till brott. De förklarar delar av åklagarens bevisning med att transaktionerna handlar om arv och lån. En av de åtalade led av svårt utmattningssyndrom under tiden då brotten ska ha begåtts, och ingen av dem har försökt lura arbetsförmedlingen, enligt försvaret, som riktar stark kritik mot utredningen.

– Det här åtalet är ett av de svajigare jag har sett de senaste åren, säger Jens Arnhof, advokat och fortsätter:

– Man har ju dragit hit jag vet inte hur många vittnen. Och är det någon som har sagt det åklagaren ville att de skulle säga? Jag har inget sånt minne. Alla har sagt det vi säger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".