Erica Ohlsson, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten och sjuksköterska som lägger om bandage.
Erica Ohlsson, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten. Foto: Erik G Svensson/TT och Turi Wennberg/Sveriges Radio.

Facket oroas av övertidsberget inom vården

1:35 min

Trots kritiken från region Norrbottens revisorer ligger mängden övertidstimmar i sjukvården kvar på en hög nivå.

– Vi får mer och mer övertid och det är inte bra för medlemmarnas hälsa.

Så säger Erica Ohlsson som är ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten. Enligt en granskning som tidningen vårdfokus gjort landade den totala mängden övertidstimmar i landets sjukvård på över 3 miljoner timmar förra året, det är lika mycket som 1700 helårsarbetare. 

Erica Ohlsson anser att det behövs fler anställda, men man är inte helt överens med arbetsgivarna om hur situationen ska lösas.

– Vi hävdar att om man skapar goda förutsättningar på arbetsplatsen så kommer fler att vilja jobba. Men det krävs också att man värdesätter den personal som redan finns. Istället väljer man att använda befintlig personal till mycket övertid och det skapar inte goda förutsättningar.

Mängden övertid påverkar också medarbetarna negativt enligt Erica Ohlsson:

– Många är stand-by dygnets alla timmar, de ställer upp för att verksamheten ska fungera. Återhämtning behöver alla människor. Inte minst i vården där man ska vara vaken och orka så det här påverkar många av våra medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".